Naujienos

2022 6 liepos d.
15 min.

Dažniausiai užduodami klausimai: kaip išvengti gedimų?

Kiekvienas vairuotojas džiaugiasi, kai jo automobilis tarnauja be didelių gedimų ir nereikia reguliariai lankytis autoservise. Tačiau tam reikalinga tinkama automobilio priežiūra ir nuolatinis technikos stebėjimas. Pavyzdžiui, labai dažnai vairuotojai tiesiog nekreipia dėmesio į tam tikrus automobilio siunčiamus signalus apie jau pasireiškusį gedimą. O kartais, norint išvengti remonto, tereikia tinkamai prižiūrėti automobilį.

Autoserviso Heksanas specialistai dalijasi keliais populiariais klausimais apie kasdienę automobilio priežiūrą. Ne visi vairuotojai žino teisingus atsakymus. O žinojimas leidžia išvengti rimtų ir dažnų automobilio gedimų.

Kaip dažnai keisti tepalus?

Ne visi žino, kad laiku keičiama automobilio alyva yra vienas svarbiausių faktorių, leidžiančių užtikrinti ilgesnį automobilio tarnavimo laiką. Net ir itin seni automobiliai, kurių alyva visuomet keičiama laiku, ilgus metus važiuoja be didelių gedimų. Lietuvoje įprastai laikomasi nuostatos, kad automobilio alyva turi būti keičiama pravažiavus 15 tūkst. kilometrų, o jeigu tiek nenuvažiuojate per metus, tai bent kartą į metus alyvą vis tiek reikėtų pakeisti. Šiuo metu kai kurie specialistai pataria keisti automobilio alyvą ir nuvažiavus 10 tūkst. kilometrų. Tačiau verta žinoti, kad kiekvienas automobilis yra skirtingas, tad tiksliausiai tai nustato gamintojas arba autoserviso aptarnavimo priežiūros specialistas.

Kokie pašaliniai garsai turėtų sukelti nerimą?

Kad išvengtumėte rimtų gedimų, reikėtų ne tik tinkamai prižiūrėti automobilį, bet ir įsiklausyti į jo skleidžiamus garsus. Dažniausiai atsiradę pašaliniai garsai signalizuoja apie tai, kad laikas keisti vieną ar kitą detalę, arba atsirado gedimas. Pavyzdžiui, jeigu stabdant atsiranda girgždesys, greičiausiai laikas keisti stabdžių kaladėles. Tačiau ne retai gali pasigirsti ir kitokių garsų iš automobilio važiuoklės. Tad kiekvienu atveju taip nutikus, reikėtų nelaukti ir kreiptis į meistrus, kad gedimas būtų pašalintas iš karto ir nesukeltų didesnių problemų.

Kaip dažnai tikrinti skysčius sistemoje?

Automobilio sistemos naudojami skysčiai yra labai svarbūs tinkamai automobilio eksploatacijai. Tai yra kasdienės automobilio priežiūros dalis, kuria galite pasirūpinti nesugaišdami daug vargo. Kiekvienas vairuotojas visus skysčius patikrinti gali atsidaręs variklio dangtį. Tai daryti patartina reguliariai. Jeigu važinėjate itin dažnai – patikrinkite skysčius prieš kiekvieną ilgesnę kelionę ar bent jau vieną kartą per mėnesį.

Kaip dažnai reikėtų sukeisti padangas vietomis?

Padangos užtikrina automobilio stabilumą ir saugų važiavimą, todėl jų priežiūra yra labai svarbi. Ne visi vairuotojai žino, kad ilgesnį padangų tarnavimo laiką gali užtikrinti jų sukeitimas vietomis kai priekinės padangos montuojamos gale, o galinės – priekyje. Taip daroma todėl, kad labai dažnai priekinės ir galinės padangos nudyla skirtingai, o toks sukeitimas išlygina protektorių ir prailgina padangų tarnavimo laiką. Specialistai pataria tai atlikti nuvažiavus 10-16 tūkst. kilometrų arba padangų keitimo metu.